Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olan Hisseler
Türk Telekom (TTKOM) 184mn TL, Sinpaş GYO (SNGYO) 109mn TL, Migros (MGROS) 108mn TL, Torunlar GYO (TRGYO) 99mn TL ve Ak Enerji (AKENR) 98mn TL kur farkı gideri yazarak döviz kurlarındaki yükselişten olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır.
THYAO en yüksek açık pozisyona sahip şirketken, dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve TL cinsinden olması nedeniyle kur farkı giderinin 236mn TL olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.
ZOREN‘nin 7.683mn TL’lik yüksek döviz açık pozisyonuna karşın etkinin büyük bir bölümünün özkaynaklar altında gösterilmesi ve korunma sebebiyle açık pozisyonun olumsuz etkisi sadece 16mn TL ile sınırlı olabilir.
Finansallarını Euro cinsinden tutan Pegasus (PGSUS) USD açık pozisyonuna istinaden gelir, TL fazla pozisyonuna istinaden ise gider kaydetmekte olup nette 19mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanmaktadır.
Ford Otosan’ın (FROTO) EUR açığı olmasın karşın şirketin yükümlülüklerinin neredeyse tamamı Ford Motor Company ile yaptığı ihracat anlaşmaları ile riskten korunmaktadır. TOFAŞ’ın (TOASO) döviz pozisyonu Grup’un Euro cinsinden uzun vadeli kredileri üzerindeki kur dalgalanmalarına ilişkin kur riski Fiat ve PSA tarafından üstlenilmiştir. Dolayısıyla, her 2 şirket içinde yüksek döviz açık pozisyonlarına rağmen kur artışının önemli bir etkisi olmayacağı hesaplanmaktadır.
İskenderun Demir Çelik’in (ISDMR) 417mn TL’lik toplam döviz açık pozisyonu olmasına karşın, finansallarını dolar cinsinden tutması ve yüksek TL açık pozisyonu ile EUR fazla pozisyonu sonucu 165mn TL’lik bir kur farkı geliri kaydedebilir.