Kırsal ve Dezavantajlı İller İçin Kalkınma Projesi
Kırsal ve dezavantajlı illerde kalkınma sağlama amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı bu yıl bir proje başlattı. Projeye göre tespit edilen 6 ilde [Mersin, Adana, Osmaniye, Kastamonu, Sinop, Bartın ] kalkınma projesi hayata geçiyor. Bu bölgelerde tarımsal faaliyetleri çoğaltma ve oralarda yaşayan köylülerin istihdamına yardımcı olma amacı ile üretimi destekleme düşüncesinden hareket edildi. Bu kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlar 980 milyon TL kapsamında hibe ve krediler verilecek, böylece çiftçiler desteklenmiş olacak.
Proje 2 İli Daha Kapsayacak
Ek olarak proje kapsamında olmayan K. Maraş ve Çankırı illeri için de destekler verilecek. Söz konusu 6 ilimizde toplam olarak 45 ilçe bulunmaktadır. 2.162 köyü kapsayan bir kalkınma projesidir. Proje kapsamında 30 bin aileye ulaşılacak. Böylece bu noktalar tarımsal açıdan gelişecek. Proje sayısı ise 10.374 adet farklı projeyi kapsıyor. Sadece bu projeler için bakanlığın 2.7 milyar TL harcadığı belirtilmektedir.
Projenin genel içeriğine baktığımıza, Kırsal Alanlarda Dezavantajlı iller projesinde, hayvansal ve bitkisel üretim desteklenecek. Bu seçilen bölgelerde tarım sektöründe üretim yapacak olanlar mali olarak yüzde 70 oranında desteklenecek. 40 yaş altı genç girişimci çiftçiler için hibe oranları yüzde 100 olacak. Kooperatif ve kobiler bu destekten yüzde 75 oranına kadar istifade edebilecek. Proje kapsamında Toros dağlarında hayvancılık yapan vatandaşlara yüzde 100 destek geliyor. Bakanlık tarafından küçük ölçekte sebze halleri, mezbahaneler, hayvan pazarları da desteklenecek.
Hibe ve Kredilerden Yararlanmak için İstenen Belgeler Nelerdir?
l Geliri gösteren belge
l ÇKS belgesi çiftçilik belgesi
l Muhtardan ikamet belgesi
l TC kimlik belgesi
l Arazi bilgisini içeren Tapu vs…
Bu proje ile tarım ve hayvancılık ile geçimini yapan on binlerce vatandaşın yüzü gülecek. Çünkü bu projenin bütçesi 980 milyon TL olarak belirlendi. Tarım alanında ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtaracak böylesi güzel projelere ihtiyaç var. Ülkemizde 4 mevsim aynı anda yaşanıyor ve her çeşit sebze ve meyve yetiştiriciliği yapma potansiyeli var. Bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için çiftçilerin ve özellikle genç girişimci çiftçilerin desteklenmesi ile tarım ürünlerinde dışa bağımlılık azaltılacak.