DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Likidite Oranlar

Likidite Oranlar
21.12.2019
1.186
A+
A-

Likidite oranlar, şirketlerin kısa vadeli borçlarını yani 1 yıldan az süreli borçlarını ödeyebilme durumunu gösteren oranlardır. Bu oranı ölçerken farklı yöntemlerden yararlanılır. Cari oran, likit oran ve nakit oranı bu yöntemlerdendir.

Likidite, nakit paraya dönüştürülebilecek varlık anlamına gelmektedir. Bir varlık için likidite deniyor ise o varlığın paraya dönüştürülebilmesi mümkün anlamı çıkmaktadır. Likidite oranlar şirket hisselerini tercih etmede yatırımcılara önemli bilgiler sunmaktadır. Bir şirketin likiditesi yüksek ise o şirketin hissesinin tercih edilmesinde büyük bir rol oynar.

Cari oran, dönen varlıkların kısa vadeli borçlara oranı ile bulunur. Bu oranın 1’in üzerinde olması lazım ki işletme yılsonunda nakit sıkıntısı yaşamadan tüm borçlarını ödeyebilsin. Sektörsel olarak bu oran değişiklik gösterse de genel olarak oranın 1,5 olması istenmektedir. Bir hesap dönemi süresince toplam borçların, işletmenin nakit paraya dönüştürebileceği varlıklardan fazla olması işletmenin ödemelerinde sıkıntı yaşayacağı anlamına gelmektedir. Bundan dolayı likit varlıkların yani hızlı şekilde nakit paraya dönüştürülebilecek varlıkların fazla olması gerekmektedir. Bu şekilde işletme bir hesap dönemi içinde ki borçlarını sıkıntı yaşamadan ödeyebilir ve kara geçebilir.

Likit oran, işletmenin elinde ki nakit ve benzeri varlıkların ayrıca ticari faaliyetler sonucu alacaklarının kısa vadeli borçlara oranı ile ortaya çıkmaktadır. Stoklar bu oranlama yapılırken hesaba dahil edilmez. Likit oranın 1 üzeri olması işletmenin borçlarını ödeme noktasında bir sıkıntı yaşamayacağı anlamına gelmektedir.

Nakit oran, işletmenin harcayabileceği ve elinde bulunan nakit parayı ifade etmektedir. İşletmenin grafik gösteriminde nakit oran çizgisi aşağı yönlü bir eylem gösteriyor ise işletmenin nakit para olarak iyi durumda olmadığını gösterir. Bu durumda borçlarını da ödeme noktasında sıkıntı yaşayacağı yorumu yapılır. Nakit oran 1’in üzerinde olması istenmektedir. Bu şekilde işletme borçlarını ödeyebilir ve herhangi bir problem yaşamaz. Nakit oran likidite oranlar arasında en az tercih edilen oran yöntemidir.

Yukarı da ifade edilen bu üç oran yöntemi likidite oranlar olarak bilinmektedir. Bu oranları bilerek ve uygulayarak işletmelerin mali tablolarını analiz edebilir ve işletmelerin hisseleri hakkında yorumlar yapabiliriz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.